0

Пекин, Пламен Вълков, наш пратеник

Талантливата руска състезателка по фигурно пързаляне Камила Валиева почти сигурно остава на зимната олимпиада в Пекин и ще участва в индивидуалната надпревара. Това са последните новини от зимната столица на Игрите.

Вчера, след като Валиева не се появи на тренировка тръгна слух, че именно 15-годишната фигуристка е с положителна допинг проба в тима на Русия, който спечели златото в отборната надпревара на олимпиадата в Пекин. 
Според някои руски медии в пробата, взета от Валиева през декември 2021, е намерено неголямо количество от забранения от WADA медикамент триметазидин или известен още като предуктал. Той е кардиопротектор и подобрява обмена на енергийните процеси вътре в клетката.

Ако се докаже, че Валиева е взимала допинга на своя глава, я грози наказание от 4 години. Поради факта обаче, че тя е само на 15 г., може и да не бъде санкционирана или в най-лошия случай да не се състезава 2 години.

Преди малко Валиева поднови в Пекин тренировки за индивидуалната надпревара при жените, която е от 15 до 17 февруари. Тя дори отново направи четворен тулуп – троен тулуп. Явно повлияна от ситуацията, рускинята имаше проблеми с другите четворни скокове. 

Според руския журналист Влад Жуков снощи на Валиева и е било съобщено, че е в безопасност и всички ограничения са свалени. Именно заради това тя е подновила тренировки. 

„Няма да коментирам слуховете от вчера, а и тези които тепърва ще се появят, заяви Майк Адамс, пресаташе на МОК. – Има възникнала ситуация, за която трябва консултация. Що се касае за слуховете за допинг – това са спекулации“. От руската делегация в Пекин също засега отказват да коментират слуховете относно допинг в отбора.

Всеки момент в Пекин се очаква решение по казуса от МОК. Ако титлата бъде отнета на руснаците, то тя ще отиде при заелите второ място фигуристи от САЩ. Япония ще се качи на второто място, а защитаващите титлата си от Пьончан фигуристи от Канада ще са трети.